Ympäristön myrkylliset aineet saastuttavat ekosysteemejä ja aiheuttavat myös meille terveysongelmia. Mutta mitä ne ovat ja mistä ne tulevat?

Ympäristön myrkylliset aineet
Mitä siis on myrkky?
Kaikki ovat myrkkyä, jos vain pitoisuus on liian suuri. Ihmisiäkin on kuollut juotuaan yksinkertaisesti liikaa vettä.
Ympäristön myrkylliset aineet aiheuttavat soluissa toimintahäiriöitä jo pieninä pitoisuuksina.
Ihmisen toiminnasta aiheutuu monia ympäristömyrkkypäästöjä luontoon. Näitä tuottaa mm. kaivostoiminta, teollisuus ja liikenne.
Sen lisäksi, että ne ovat myrkyllisiä, ne myös säilyvät pitkään ekosysteemeissä. Se johtuu siitä, että mikään hajottaja ei ole tottunut hajottamaan näitä aineita.
Tämän takia ne kertyvät eliöihin ja rikastuvat ravintoketjua pitkin ylös mentäessä. Huippupedot kärsivät monesti kaikkein eniten ympäristömyrkyistä. Huono uutinen on se, että luontoon kerran päätynyt ympäristön myrkyllinen aine ei katoa siellä mihinkään, vaan voi jatkaa eliöiden myrkyttämistä jopa satoja vuosia.
Ympäristömyrkyt eivät kuitenkaan ole ainoita ekosysteemejä saastuttavia aineita. Niiden lisäksi myös öljy sekä enenevissä määrin muovi aiheuttaa ekosysteemeille ongelmia.
Psst! Jos haluat kurssi 2 kertauskirjan täysin ilmaiseksi, liity Tumaan!
Ympäristömyrkyt
Ympäristömyrkyt voidaan jakaa kahteen kategoriaan: raskasmetalleihin, jotka ovat alkuaineita, sekä orgaanisiin ympäristömyrkkyihin, joita ihminen valmistaa itse.
Ympäristömyrkkyjä käydään lukion biologiassa kuusi, ja niistä pitäisi periaatteessa tietää alkuperä sekä vaikutukset. Siinä on siis paljon opettelemista. Tämän takia käyn läpi jokaisen myrkyn kohdalla oman muistisääntöni näiden kaikkien tietojen oppimiseksi.
Ensiksi raskasmetallit:
Elohopea
Elohopea on huoneenlämmössä nestemäinen metalli, jonka erityisen myrkyllinen muoto on bakteerien tuottama metyylielohopea. Sitä pääsee luontoon mm. kemian- ja elektroniikkateollisuudesta sekä klooritehtaista ja sen tärkein vaikutus elimistössä on aivosolujen tuhoutuminen. Muistisääntönä pieni tarina:
- Kuvittele mielessäsi kemianluokka, jossa tapahtui onnettomuus: oppilas kaatoi partnerinsa päälle elohopeaa, ja uhrin aivot sulivat
Tarinassa tulee ilmi se, että kyseessä on elohopea (ainoa metalli, jota voi huoneenlämmössä kaataa, on elohopea), kemianluokka muistuttaa kemianteollisuudesta ja aivojen sulaminen viittaa aivosolujen tuhoutumiseen.
Kadmium
Suomessa kadmiumia joutuu maaperään paljon enemmän kuin vesiekosysteemeihin. Kadmium pääsee luontoon vanhoista akuista ja paristoista ja se aiheuttaa syöpää ja munuaisen toimintahäiriöitä. Tarina:
- Kuvittele mielessäsi katedraali, jossa Jeesuksen sijaan palvotaan paristoja ja akkuja. Kun siellä nautitaan ehtoollista, öylätti aiheuttaa syöpää ja viini munuaisten toimintahäiriöitä.
Katedraali viittaa kadmiumiin, ja paristot ja akut ovat kadmiumin lähde. Sen sijaan, että kirkossa kokisi ihmeparantumisen käy paristokatedraalissa päinvastoin: öylätti aiheuttaa syöpää (paljon ä-, y- ja ö-kirjaimia) ja viini munuaisten toimintahäiriöitä (neste viittaa munuaisiin).
Lyijy
Suurimpia lyijyllä saastuttajia ovat teollisuus ja liikenne. Se on hermomyrkky, ja se voi aiheuttaa myös kasvuhäiriöitä ja kehon puolustusjärjestelmän heikkenemistä. Tarina:
- Kuvittele tehdas, josta tulee savupiipusta lyijykyniä, jotka tökkivät ihmisiä ikävästi kyynärhermoon.
Tässä siis tehdas viittaa teollisuuteen ja lyijykynät lyijyyn. Se, että kynät tökkivät kyynärhermoon (oletko ikinä iskenyt oikein kipeästi kyynärpään hermoa vaikka pöydän kulmaan? Se nimittäin sattuu) kertoo siitä, että se on hermomyrkky.
Kelpaisiko kurssi 2 kertauskirja veloituksetta? Lue lisää täältä!
Tässä oli siis raskasmetallit, sitten on orgaanisten ympäristömyrkkyjen vuoro:
DDT
DDT on siis hyönteismyrkky, joka alun perin kehitettiin hävittämään malariasääskiä ja tuhohyönteisiä. Myöhemmin huomattiin, että se vaikuttaa mm. hormonitoimintaan, maksaan ja munuaisiin sekä, että se aiheuttaa syöpää. Kaiken kukkuraksi tuhohyönteiset on sittemmin kehittyneet DDT:lle vastustuskykyisiksi. Tarina:
- Kuvittele lopun kello, joka soi: Ding dong torakat, hyttyset, sirkat ja meikä
Loppu tulee siis torakoille, hyttysille (malariasääsket), sirkoille (tuhohyönteiset) sekä meikälle (aiheuttaa myrkytysoireita myös ihmisillä). Ding dong torakat viittaa sen nimeen DDT (sanojen alkukirjaimet) ja hyttyset, sirkat ja meikä kertoo sen vaikutuksista (alkukirjaimet: h- niin kuin hormonitoiminta, s- niin kuin syöpä, ja m- niin kuin maksa ja munuaiset)
Dioksiinit
Dioksiini on supermyrkky, koska jo hyvin pienet pitoisuudet voi aiheuttaa myrkytysoireita. Sitä vapautuu luontoon mm. kun orgaanisia aineita poltetaan klooriyhdisteiden kanssa esim. jätteitä poltettaessa. Se aiheuttaa syöpää ja kehityshäiriöitä. Tarina:
- Kun uima-altaaseen kastettu käytetty vauvan vaippa poltetaan ja uhrataan vaippajumalille, kutsuu se super D:n paikalle, jonka supervoima on aiheuttaa syöpää ja kehityshäiriöitä ihmisille.
Tässä siis vauvan käytetty vaippa viittaa orgaaniseen aineeseen, johon uima-altaan vesi lisää myös klooriyhdisteitä (uima-altaan puhdistamiseen käytetään klooria). Kun tämä poltetaan, tulee super D, eli dioksiini, joka on supermyrkky, paikalle. Se aiheuttaa syöpää ja kehityshäiriöitä.
PCB-yhdisteet
PCB-yhdisteitä on käytetty mm. eristeissä ja muuntajissa. Ne heikentävät lisääntymiskykyä ja aiheuttavat sisäelinvaurioita. Tarina:
- Pauli Charlie on tajunnut vanhoilla päivillään olevansa nainen. Hän muuttaa sukupuolensa naiseksi ja kutsuu itseään tästä lähin Birgitaksi. Hän tekee tämän siitä huolimatta, että sukupuolenkorjaus niin vanhana heikentää lisääntymiskykyä ja sisäelinvaurioitakin se aiheuttaa
Pauli, Charlie ja Birgitta viittaavat PCB- nimeen. Se, että Pauli on vanha ja se, että hän muuttuu kertoo siitä, että PCB-yhdisteet kulkeutuvat luontoon vanhoista muuntajista. Lisäksi sukupuolenkorjaus ymmärrettävästi heikentää lisääntymiskykyä sekä no, ainakin sukupuolielimet kokevat eräänlaisen vaurion.
Huh huh. Siinä oli siis ympäristömyrkyt. Onneksi meillä on vielä jäljellä kaksi muuta kategoriaa ympäristön myrkyllisistä aineista: öljy sekä muovit.
Öljy
Yksi pahimmista uhista meriekosysteemeille on öljy. Se pilaa elinympäristön ja aiheuttaa syöpää. Lisäksi se tarttuu lintujen höyhenpeitteeseen, mikä vähentää sen vedenpitävyyttä. Tämä voi johtaa linnun hypotermiaan ja lopulta kuolemaan.
Öljyonnettomuudet eivät itse asiassa ole kovinkaan merkittävä tekijä merien öljykuormituksesta. Paljon suurempi osuus on laivojen öljytankkien huuhteleminen merialueilla. Tarina:
- Lokeista tarpeeksensa saanut laiva pissaa niiden päälle, mikä aiheuttaa sulkasadon ja lintujen jäätymisen
Tässä laivan pissa on siis öljyä, ja pissaaminen korostaa laivojen tahallista saastuttamista. Sulkasato viittaa osaltaan syöpään (yksi syövän hoitomenetelmistä on kemoterapia, jonka seurauksena lähtee karvat), mutta myös höyhenpeitteen pilalle menemiseen öljyn tahriessa sen. Se lopulta aiheuttaa myös linnun kuolemisen kylmyyteen.
Muovit
Mereen päätyvä muovijäte on yksi aikamme suurimmista ympäristöongelmista. Ne hajoavat hyvin hitaasti, niistä irtoaa myrkyllisiä aineita, ja osa muovista on mikromuovia, joka rikastuu ravintoketjussa samalla tavalla kuin ympäristömyrkyt.
Aiheeseen liittyvää

Kertauskirjan lisäksi saat myös yksinomaisesti Tuman jäsenille räätälöityä sisältöä, esim. opiskeluvinkkejä ja muita uutisia.
Liittymällä Tumaan saat kurssien kertauskirjat ilmaiseksi. Tumaan liittyminen ei velvoita sinua mihinkään, ja voit poistua listalta milloin tahansa.
En ikinä lähetä roskapostia tai myy tietojasi eteenpäin.
Testaa osaatko
Mitä raskasmetallia kulkeutui luontoon akuista ja paristoista?
Mitä vaikutuksia lyijyllä on eliöihin?
Mikä orgaaninen ympäristömyrkky on supermyrkky?
Lue lisää
- Muikussa käydään läpi ympäristön myrkylliset aineet selkeästi ja kattavasti
- Peda.net:istä löytyy monipuolinen selvitys ympäristömyrkkyjen haitoista, ominaisuuksista, seurauksista ja siitä, kuinka niitä voidaan vähentää
- Yle:n nettisivuilta löytyy ajankohtaisia uutisia ympäristömyrkkyihin liittyen
- Luonnonvarakeskuksen sivuilla kerrotaan kalakantojen myrkkypitoisuuksista ja se, kuinka paljon niitä saa syödä