Miten luonnonvalinta toimii? Mikä on valintapaine ja mihin se vaikuttaa?

Jos haluat kurssi 1 kertauskirjan ilmaiseksi, liity Tumaan!
Luonnonvalinta
Luonnonvalinta vaatii toimiakseen kolmea perusperiaatetta:
- Populaatiossa esiintyy muuntelua, eli populaation eri yksilöt ovat erilaisia.
- Tämä muuntelu on perinnöllistä.
- Yksilöt tuottavat niin paljon jälkeläisiä, että resurssit eivät riitä niille kaikille. Tämä johtaa yksilöiden väliseen kilpailuun rajallisista resursseista.
Tällä tavalla luonnonvalinta siis toimii:
Ne yksilöt, jotka selviytyvät tuosta olemassaolon taistelusta voittajina, saavat lisääntyä ja näin välittää geeninsä jälkikasvulleen. Koska juuri nämä geenit tekivät näistä voittajista kelpoisia, lisääntyy niiden suhteellinen määrä populaatiossa sukupolvien saatossa. Tämä siis hitaasti muokkaa populaation geenivarastoa ja populaatiosta tulee entistä sopeutuneempi vallitseviin olosuhteisiin.
Valintapaine
Luonnonvalinta muokkaa siis populaation geenivarastoa aina johonkin suuntaan. Tätä suuntaa kutsutaan valintapaineeksi ja sen vaikutusta on kolmenlaista.
1. Tasapainoittava valinta
Valintapaine voi aiheuttaa sen, että keskimääräinen on paras. Tätä kutsutaan tasapainoittavaksi valinnaksi, ja siitä esimerkkinä on vauvan syntymäpaino. Pienet vauvat eivät selviä ulkomaailmassa ja suuret vauvat eivät pääse äidistä ulos. Näin ollen luonnonvalinta karsii molempia äärimmäisyyksiä ja suosii keskikokoisia vauvoja.
2. Hajottava valinta
Hajottavassa valinnassa molemmat ääripäät ovat kelpoisempia kuin keskiarvo. Esimerkkinä käy maakotilot, joiden kuoren välit vaihtelevat vaaleista ruskeisiin ja tummiin. Jos tämä maakotilopopulaatio asettautuu alueelle, jossa vaalean hiekkamaan seassa on tummaa kalliota, vaaleat ja tummat kotilot nousevat kelpoisiksi, kun keskimääräinen ruskea kärsii.
Hajottavat valinta voi johtaa jopa lajiutumiseen, jos eri ääripään yksilöt lisääntyvät vain toistensa kanssa.
Lue lisää: Lajien synty – Mikro- ja makroevoluutio
3. Suuntaava valinta
Suuntaavassa valinnassa valintapaine kohdistuu suoraviivaisesti johonkin aiemmin harvinaiseen ominaisuuteen, joka nyt tekee yksilöstä erityisen kelpoisen.
Tästä esimerkki on teollisuusmelanismi: Kun tehtaiden nokipäästöt alkoivat liata koivujen runkoja tummemmiksi, valintapaine kohdistui koivumittarin suojaväriin: Aiemmin paremmin selviytyneet vaalean väriset koivumittarit joutuivat nyt enemmän saaliiksi. Toisaalta tummat koivumittarit saivat kilpailuedun ja lisääntyivät enemmän, kuin vaaleat.
Seksuaalivalinta
Luonnonvalinta voi vaikuttaa eri sukupuoliin eri tavoin.
Esimerkiksi riikinkukkourokselle on eduksi, että sillä on mahdollisimman värikäs ja huomiota herättävä pyrstö, sillä riikinkukkonaaras valitsee kumppaninsa osakseen pyrstön perusteella. Toisaalta, naaraalla on eduksi olla mahdollisimman huomaamaton, jotta se saa hautoa munia rauhassa.
Valintapainetta, joka kohdistuu toista sukupuolta miellyttäviin ominaisuuksiin kutsutaan seksuaalivalinnaksi.
Aiheeseen liittyvää

Kertauskirjan lisäksi saat myös yksinomaisesti Tuman jäsenille räätälöityä sisältöä, esim. opiskeluvinkkejä ja muita uutisia.
Liittymällä Tumaan saat kurssien kertauskirjat ilmaiseksi. Tumaan liittyminen ei velvoita sinua mihinkään, ja voit poistua listalta milloin tahansa.
En ikinä lähetä roskapostia tai myy tietojasi eteenpäin.
Testaa tietosi
1. Mikä seuraavista ei ole luonnonvalinnan edellytys?
2. Nopeampi jänis pääsee paremmin saalistajiaan pakoon ja näin ollen on kelpoisempi olosuhteisiin kuin hidas jänis. Tämä on esimerkki
3. Mikä seuraavista kuvaajista kuvaa tilannetta, jossa populaatio on hyvin sopeutunut vakaisiin olosuhteisiin?



Lue lisää
- Muikku tarjoilee tuttuun tapaan kaiken oleellisen aiheesta
- Peda.net on ilmainen kurssi 1- oppimateriaalit sisältävä sivusto, josta löytyy myös luonnonvalinnasta asiaa
- Yleltä löytyy aiheeseen liittyviä artikkeleita pilvin pimein.
- Khan Academyn tasokas oppimateriaali evoluutiosta on tutustumisen arvoinen
- How Nature Works esittää laajan artikkelikokelman luonnonvalinnasta