Blogi, opiskeluresurssit

Resurssilista

Oletko kyllästynyt pänttäämään vanhanaikaisesta biologian oppikirjasta tylsästi lukemalla?

Haluaisitko mielummin katsoa videoita, käydä läpi interaktiivisia harjoituksia, ehkä lukea aiheeseen liittyvää jostakin blogista (kuten tämä!)?

Tottahan toki, mutta näiden resurssien löytämisessä netin ihmeellisestä maailmasta meneekin sitten loppukurssi.

Fear no more, rukouksiisi on vastattu!

kaikki netin resurssit lukion biologian opiskeluun

Töttöröö!

Tässä se nyt on, hirviömäisen pitkä lista aikalailla kaikista netistä löydettävistä resursseista lukion biologian opiskelun tueksi.

Älä yritäkään rämpiä koko postausta läpi kerralla, ennen kuin olet keskustellut asiasta lääkärisi kanssa.

Viitsivitsi. 

Ohessa on siis noin 45 kohdan lista, jossa on sekä suomenkielesiä, että englanninkielisiä resursseja. Vaikka englanti ei olisikaan vahvin aineesi, suosittelen kokeilemaan kyseisiä sivustoja, sillä ne ovat monesti suomenkielisiä laadukkaampia ja biologian sanasto on tullut aika suoraan englannista, joten ymmärtäminen on vaivatonta.

Vaikka netistä löytyykin suhteellisen hyvin artikkeleita ja oppikirja-tyylistä materiaalia opiskeluun, tiiviitä ja hyviä muistiinpanoja ei. Siksi loin sellaiset itse, jotka pääset lataamaan itsellesi ilmaiseksi täältä!

muikkuverkko

Muikkuverkko  on #1 nettisivu, jos suomeksi haluaa oppikirjatyylistä tekstiä oman ymmärryksensä vahvistamiseen. Muikkuverkko on siis oppimisympäristö lukion netissä suorittaville, joten asia on päivitettyä ja tasokasta. Muikkuun ei tarvitse rekisteröityä, että pääsee materiaaleihin käsiksi.

Internetix

Internetix on Muikkuverkon edeltäjä. Täällä oppimateriaali on vanhan opetussuunnitelman mukainen, mutta tieto ei ole muuttunut. Suurin ero entiseen on, että nykyinen kurssi 2 ja 3 oli vanhassa toisin päin. 

Yle Abitreenit

Yle Abitreenit on resurssi, jonka kaikki abit varmasti tuntevat. Abitreenejä voi tehdä myös muutkin kuin abit. Sivulta löytyy mm. kursseittain jaoteltuja vanhoja yo- tehtäviä ratkaisuineen, joiden kanssa kertaaminen on aina hyvä idea.

Etälukio biologia

Etälukion retroa henkivät sivut ohjaavat lukijan lempeästi evoluution ja genetiikan maailmaan. Siinä se sitten onkin, koska sivulta löytyy vain kurssi 1 ja vanhan 2 materiaalit. Kuitenkin se, mitä on tehty on laadukasta ja monipuolista.

solunetti

Solunetti keskittyy, no, soluihin. Sieltä löytyy hyvin tietoa kurssi 1 ja 3 ajatellen. Solunetistä löytyy myös monivalintatenttejä. Niiden kysymykset menevät kuitenkin suuri osa lukion opetussuunnitelman ulkopuolelle, mutta enemmänhän on parempi. Samalta sivulta löytyy myös materiaaleja patologiaa, kehitysbiologiaa ja histologiaa varten, tosin nekin taitavat olla enemmän lääkiksen asioita.

yle luonnontieteet

Yle Luonnontieteestä löytyy oma osionsa evoluutiolle, jossa merkillepantavaa on se, että siitä on puolen tunnin podcast valmiina kuunneltavaksi. Eli jos olet kyllästynyt lukemaan evoluutiosta, käyppä vilkaisemassa tämä!

tiede biologia

Tiede sivulta löytyy biologia-aiheisia uutisia ja vastauksia lukijoiden lähettämiin kysymyksiin. Monet artikkeleista sivuaa hyvin lukion opetussuunnitelmaa joten selatessasi niitä voit hyvillä mielin viivytellä matikan läksyjä sanomalla itsellesi “opiskelen biologiaa”.

helsingin sanomat biologia

Helsingin Sanomiltakin löytyy oma biologia-palstansa, jota kannattaa käydä kurkkaamassa silloin tällöin tai suosiolla luoda tunnukset jotta sitä voi seurata. Joskus Hs:n artikkelit ovat maksumuurin takana, mutta yleensä niitä pääsee lukemaan ilmaiseksi. Jos haluaa pysyä kärryillä uusimmista tieteenalan uutisista, niin helsingin sanomat on osoite.

yle areena luonto

Yle Areenasta löytyy valikoima vaihtuvia luontosarjoja ja -dokumentteja, joissa uppoudutaan pintaa syvemmälle. Kirjoitushetkellä siellä on esim. dokumentti, joka kertoo, mitä tapahtui dinosaurusten kuoltua asteroidin törmäyksessä, ennenkuin nisäkkäät valloittivat maan. Fossiilitutkimusten mukaan maailman herruudesta kilpaili silloin krokotiilit ja käärmeet.

Kuinka siistiä!

opetustv biologia

Opetus tv:stä löytyy parhaimmat suomenkieliset ilmaiset opetusvideot lukion biologiaan. Piste.

Jos siis kaipaat videomateriaaleja oppimisen tueksi, opetustv tarjoaa varsin monipuoliset mahdollisuudet siihen. Sieltä ei kuitenkaan löydy kaikkia kurssin aiheita, joten pelkästään siihen ei voi kertauksessa luottaa.

jarin blogi biologiaa

Jarin blogista löytyy kevyemmällä aiheilla tutustumista biologian oikkuihin, mm. hauskoihin lajien nimiin. Jari on biologian opettaja, joten asiaan voi luottaa. Mukana myös monipuolisesti paljon muuta aina säästä matkailuun.

tiede blogi

Kaiken takana on loinen on tiede.fi:n ylläpitämä blogi, jonka kirjoittaja on evoluutiobiologian ja ekologian tutkijatohtori. Blogi on täynnä mielenkiintoisia lukijaystävällisesti kirjoitettuja juttuja evoluutiosta, genetiikasta ja ajankohtaisista aiheista.

quizlet

Quizletiin rekisteröitymällä ilmaiseksi pääset käsiksi muiden valmiiksi tekemiin sanalistoihin, joita voit päntätä erilaisilla peleillä tai flashcards- tyylisesti. Halutessasi voit myös tehdä omat sanalistasi, mutta Quizletistä löydät kyllä laajat ja monipuoliset listat jokaikselle biologian kurssille tärkeimpien sanojen opettelun avuksi.

Khan academy

Khan Academy  on the opiskeluresurssi netissä. Kaikki täysin ilmaista, yhdestä paikasta löytyy tekstit, videot ja testit. Khan academyn biologia on myös linjassa lukion opetussuunnitelman mukaan. Jos koko listalta pitäisi valita paras, tämä olisi vahvoilla.

cliffnotes

Cliffnotes on yksi ulkomailla tunnetuista lukioaineiden kertaussivustoista, joten sieltä löytyy myös materiaalit biologian opiskeluun. Kertausmuistiinpanot ja testit, mitä muuta sitä opiskelija tarvitsee?

sparknotes

Sparknotes on toinen esimerkki kertaussivustoista. Sparknotes tarjoaa elegantit muistiinpanot, sanaselityksiä ja tehtäviä.

pass my exams

Pass My Exams on vielä kolmas esimerkki kertaussivustosta. Simppeleitä muistiinpanoja ja tärppejä kokeeseen. Vaikka opinto-ohjelman nimi onkin GCSE Biology, saman tason juttuja täältäkin löytyy kuin lukiosta.

askiitians

AskIITians on intialainen paikalliseen lääkikseen preppaava sivusto. Vaikka et sivun kohderyhmää aivan olisikaan, on paikka hyödyllinen, sillä sieltä löytyy ranskalaisilla viivoilla enemmän tai vähemmän kaikki, mitä sinun tulee tietää biologiasta.

science decoder

Science Decoder tarjoaa erityisesti soluihin ja entsyymeihin keskittyviä muistiinpanoja helposti ymmärrettävällä tavalla.

emedical prep

eMedicalPrep on kuin askiitians mutta no, tältä vuosikymmeneltä. Helposti navigoitavat sivut, paljon kuvia ja laadukkaat videot tekevät tästä suositeltavan kertaukseen soveltuvan nettisivun.

Haluatko ilmaisia suomenkielisiä kertauskirjoja lukiokursseittain? Liity Tumaan!

bbc bitesize

BBC Bitesize tarjoaa biologian oppimäärän, no, suupaloina. Erityishuomio sille, että kaikille tärkeille termeille löytyy sanaselitys helposti sanaa painamalla.

ibworld.me

IBWorld.me käy täsmällisesti läpi ib:n opetussuunnitelman lause lauseelta ja kertaa, mitä kokeessa pitää osata. Sopii erinomaisesti myös lukiossa opiskeleville. Joissakin aiheissa mennään lukion vaatimaa tasoa syvemmälle.

the biology corner

The Biology Cornerissa on jokaiselle jotakin, tärkeintä on löytää omalle tasolleen sopivaa materiaalia. Helpoiten sitä löytää menemällä AP-kurssille, joka on myös yksi lukiotason opetusohjelma. Artikkeleita, videoita, tehtäviä, kaikki löytyy.

bioninja

BioNinja on toinen ib tarkasti läpikäyvä sivu. Kaikki materiaali ranskalaisina viivoina, joten se soveltuu helppoon ja nopeaan kertaukseen.

learn genetics

Learn.Genetics tarjoaa nimestään huolimatta genetiikan lisäksi mm. evoluutiota, solubiologiaa, ekologiaa ja neurotiedettä. Nettisivu on elegantti ja miellyttävä käyttää ja sieltä löytyy videoita, artikkeleita ja interaktiivisia harjoituksia opiskelun tueksi.

action bioscience

ActionBioScience julkaisee vertaisarvioituja korkeatasoisia artikkeleita neljästä biologian aihepiiristä: evoluutio, genetiikka, biodiversiteetti ja bioteknologia. Vähän jo hard-core matskua, mutta artikkelit ovat helposti ymmärrettäviä ja hyvin opettavaisia.

the naked scientist

The Naked Scientist tarjoaa popularisoituja tiedeartikkeleita ja -podcasteja. Varsinkin palkitut podcastit kannattaa käydä läpi, sillä ne ovat äärimmäisen suosittuja (viimeisen 5 vuoden aikana 50 miljoonaa kuuntelukertaa). Aiheina mm. genetiikka ja neurologia.

ifl science

IFLScience on kuin iltapäivälehden ja tiedejulkaisun fuusio: Rautaista asiaa klikkiotsikoilla höystettynä. Kategorioina mm. eläimet ja kasvit, lääketiede ja terveys, aivot ja ympäristö.

bbc earth

BBC Earth on yksi esteettisesti miellyttävimmistä ja tasoltaan laadukkaimmista resursseista tällä listalla. Täynnä mieleenpainuvia artikkeleita ja videoita luonnon ihmeistä.

strange science

Strange Science keskittyy tieteen historian kummallisuuksiin: esimerkiksi miten tieteilijät selittivät eliöiden kehittymisen ennen evoluutioteoriaa. Hyvä resurssi niille, jotka ovat kiinnostuneita tieteen historiasta.

pearson

Pearson on täynnä erinomaisia interaktiivisia malleja solujen ja elimistön toiminnasta. Auttaa selventämään vaikeampia konsepteja, esim. mitoosia ja meioosia hyvin.

scitable

Scitable on opetusartikkeleita sisältävä nettisivu, jonka tavoitteena on toimia oppimateriaaliresurssina opiskelijoille. Erityistä scitablessa on laaja ekirjasto, joka on täynnä ilmaisia selaimessa luettavia ekirjoja laajasti eri aiheista, mm. evoluutio, mikrobit, bioteknologia ja solubiologia.

cells alive

CELLS alive! on solujen toimintaan erikoistunut interaktiivisia animaatioita sisältävä nettisivu. Älä anna amatöörimäisen ulkoasun hämätä: animaatiot ovat laadukkaita ja auttavat opiskelussa jos annat niille mahdollisuuden.

the biology project

The Biology Project:in artikkelit on tarkoitettu ensisijaisesti yliopisto-opiskelijoille, mutta ainakin abit pysyvät kyllä hyvin mukana ja varsinkin, jos aikomusta on jatkaa biologian opiskelua myöhemminkin, the biology project voisi olla hyvä paikka tutustua.

biointeractive

BioInteractive on lukiolaisille tarkoitettu resurssipankki, josta löytyy laaja kokoelma videoita, oppitunteja, artikkeleita ja interaktiivisia pelejä opiskelun tueksi. Aiheista löytyy aikalailla kaikki, mitä lukion opetussuunnitelmaan kuuluu.

national geographic not exactly rocket science

National Geographic:in blogi Not Exactly Rocket Science kertoo luonnon oikuista ja evoluution koukeroista. Mielenkiintoisia ja syvällisiä artikkeleja luonnosta kiinnostuneille.

scientific american

Scientific American:in artikkelit kertovat biologian tuoreimmista löydöksistä ja läpimurroista kansantajuisesti ja ymmärrettävästi.

diary of a cancer cell

Diary of a Cancer Cell on pieni blogi syöpäsolusta. Se on jatkokertomus siitä, kuinka syöpäsolu syntyy, miten se leviää ja mitä se tekee. Hauskalla näkökulmalla varustettu blogi niille, joita syöpä sairautena kiinnostaa.

little cell biology blog

Little Cell Biology Blog kertoo mielenkiintoisia faktoja soluista, mikrobiologiasta ja biokemiasta. Lyhyitä, “nice to know” tyyppisiä postauksia.

biomed central

BioMedCentral:in biologian blogi on ammattilaisen kirjoittama tieteen popularisointiin tähtäävä blogi. Asiatekstiä, mutta hauskoilla aiheilla, mm. miksi Nemoa etsimässä- elokuvan vuokkokaloilla on valkoiset raidat.

reddit biology

Reddit Biologyinternetin etusivu. Kuinka voisinkaan listata netin resursseja mainitsematta redditiä? Asiantuntevaa keskustelua kaikilta biologian aloilta. Selaile tai osallistu itsekin keskusteluun.

Crash Course:lla on valtavan paljon hienosti animaatiota ja perinteistä luennointia yhdistäviä videoita. Ne ovat erittäin viihdyttäviä ja kohde yleisökin on lukioaste. Jos koko listalta pitäisi valita paras resurssi, tämä olisi vahva kandidaatti.

Kurzgesagt – In a Nutshell on youtuben johtava edutainment (education + entertainment) kanava tieteellisille animaatioille. Viihdyttävät ja opettavaiset hienosti tehdyt animaatiot ovat miellyttäviä seurata, ja videoita saattaa huomaamatta katsoa monta kerralla. Biologian aiheiden lisäksi myös paljon muita aiheita, esim. avaruus, tekoäly ja filosofia.

brightstorm

Brightstorm:illa on maksullinen liittyminen, mutta osa videoista on ilmaisia ja ne kannattaakin katsoa. Laadukkaat videot, innostavasti puhuvat opettajat ja helposti seurattavat käsikirjoitukset tekevät tästä nettisivusta kokeilun arvoisen.

ibiology

iBiology tarjoaa valtavan laajan valikoiman videoita kaikista biologian aihealueista. Jos sinulla on vastaamaton kysymys mielessäsi, ibiology:n videoilta saat siihen vastauksen.

Learn Out Loud:in erikoisuus on opetuspodcastit, mutta myös videoita on tarjolla. Ilmaisia resursseja löytää niin paljon kun jaksaa etsiä, mutta monissa mennään lukion opetussuunnitelman edelle. Jos se ei ole ongelma, maailma on osterisi.

kurssi 1 liity tumaan

Huhhuh, se oli siinä. Toivottavasti löysit itsellesi jonkun uuden resurssin, josta on sinulle hyötyä.

Niin mikä ihmeen Tuma, jota mainostan koko ajan? Lue lisää täältä ja liity jo tänään!